Zalando
Adatvédelmi nyilatkozat

PDF-Version
Állapot:
06/2022

Ez az adatvédelmi nyilatkozat áttekintést nyújt a személyes adatok feldolgozásának módjáról a Zalando vállalatnál. Érvényes az összes weboldalra, alkalmazásra és a Zalando által nyújtott további szolgáltatásokra.

Ha kérdése van ezzel az adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatban vagy a Zalando vállalatnál érvényes adatvédelem témájával kapcsolatban, akkor forduljon az adatvédelmi csapathoz a következő címen: adatvedelem@zalando.hu. Kérjük, küldjön e-mailt az adatvédelmi csapatnak, ha élni szeretne az adathozzáférési vagy az adattörlési jogával, illetve az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 15-22. cikke szerinti bármely más adatvédelmi jogával, beleértve a marketingcélú hozzájárulás visszavonását, a hírlevélről való leiratkozást stb. is. Lásd bővebben az alábbi fejezeteket: Milyen adatvédelmi jogaim vannak? és Kapcsolattartó.

Hogyan olvasható ez az adatvédelmi nyilatkozat? Az adatvédelmi nyilatkozat többféleképpen is olvasható. Ebben a részben is található néhány alapvető információ. A jelen adatvédelmi nyilatkozat témák szerint van rendezve és fejezetekre tagolódik. Ha már jól ismeri az adatvédelmi problémákat, akkor érdemes tudnia, hogy az alábbi kiválasztási menü segítségével közvetlenül az egyes fejezetekre lehet ugrani.

Minden fejezet rövid áttekintéssel kezdődik. Ez az áttekintés röviden összefoglalja a fejezet tartalmát. Ha csak gyors áttekintést szeretne kapni az összes adatfeldolgozásról, akkor elég átfutni a fejezetek előtti áttekintést. Ha szeretné megismerni a témát részletesebben, akkor kattintson a Bővebben gombra az adott áttekintés alatt. Ezután megjelenik a fejezet teljes tartalma.

A kereszthivatkozásokat próbáltuk elkerülni, amennyire csak lehet. Így minden tudnivalót kontextusban tárgyalunk, függetlenül attól, hogy éppen melyik fejezetről van szó. Ha azonban ezt az adatvédelmi nyilatkozatot az elejétől a végéig folyamatosan olvassa, akkor feltűnhet bizonyos esetekben a szöveg ismétlődése. Egyes kereszthivatkozásokat mindazonáltal nem lehetett teljesen mellőzni. Például az összes országspecifikus adatfeldolgozást külön fejezet foglalja össze, és országspecifikus adatfeldolgozás esetén a szöveg erre a fejezetre hivatkozik.

Mely szolgáltatásokra és ajánlatokra érvényes ez az adatvédelmi szabályzat? A Zalando a legtöbb ajánlatunk esetén hasonló módon dolgozza fel a személyes adatokat. Ez az adatvédelmi szabályzat ezért az európai vevőknek nyújtott minden szolgáltatásra vonatkozik. Függetlenül a szolgáltatásnyújtás jellegétől: legyen szó weboldalról, alkalmazásról, boltokról, telefonon, ill. közösségi hálózatokban vagy egyéb csatornákon lefolytatott eseményről. Az egyszerűség kedvéért a szolgáltatáskifejezést használjuk általánosan minden ilyen szokásos esetre.

Előfordulnak azonban olyan szolgáltatások is, ahol a személyes adatokat kivételesen más módon vagy különleges célokra dolgozzuk fel. Ez a szolgáltatás jellegétől vagy az országspecifikus követelményektől függ. Amikor ilyen, a „szokásostól eltérő” esetekre hivatkozunk, azt szolgáltatás- vagy országspecifikusnak nevezzük.

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2021. június 10. után kiadott Zalando iOS alkalmazások már nem osztanak meg adatokat harmadik felekkel marketing célokra. Abban az esetben, ha egy adott iOS-alkalmazás még mindig olyan funkciókat kínál, amelyek marketingcélú adatmegosztással járnak egy harmadik fél számára, az Ön adatait csak akkor osztjuk meg, ha Ön az iOS nyomkövetésre vonatkozó kérésre a „beleegyezés” gombra kattint.

Fontos megjegyezni, hogy Zalando néven nem egyetlen vállalat értendő. A Zalando egy több vállalatból álló vállalatcsoport neve. E vállalatok közül nem mindegyik nyújt önnek személy szerint szolgáltatásokat, vagy dolgozza fel a vevők személyes adatait. Az egyszerűség kedvéért az alábbiakban a Zalando csoport vállalatai közül csak azok szerepelnek, amelyek ténylegesen részt vesznek a személyes adatok feldolgozásában. Ahol az alábbiakban a Zalando nevet használjuk, vagy többes szám első személyben fogalmazunk, akkor az mindig a Zalando csoport adatkezelésért felelős vállalataira vonatkozik.

Mit tartalmaz ez az adatvédelmi nyilatkozat?

  • Hogy milyen adatokat tárol a Zalando.
  • Hogy mit csinálunk ezekkel az adatokkal, és mihez van szükség rájuk.
  • Hogy milyen adatvédelmi jogai és választási lehetőségei vannak az embernek a folyamat során.
  • Hogy milyen technológiákat és adatokat használunk a szolgáltatások és a tartalmak testreszabásához, hogy biztonságos, egyszerű, tökéletes, de egyéni vásárlási élményt nyújtsunk.
  • Hogy milyen technológiákat és adatokat használunk a hirdetéshez, beleértve a különböző nyomkövetési technológiákat is.

1. Milyen adatokat dolgoz fel a Zalando?

A Zalando többféleképpen is használható szolgáltatások széles skáláját kínálja. Különböző forrásokból különböző adatokat gyűjtünk, attól függően, hogy online, telefonon, személyesen vagy más módon lép kapcsolatba velünk, ill. hogy milyen szolgáltatásokat vesz igénybe. A feldolgozott adatok nagy részét maga az ügyfél adja meg, amikor igénybe veszi szolgáltatásainkat vagy kapcsolatba lép velünk, például amikor regisztrál, és megadja nevét, e-mail címét vagy postacímét. Másfelől technikai eszköz- és hozzáférési adatokat is kapunk, amelyeket automatikusan rögzítünk, ha valaki kapcsolatba lép a szolgáltatásainkkal. Adataink lehetnek például arról, hogy milyen eszközt használ. További adatokra teszünk szert saját adatelemzésekkel (pl. piackutatási tanulmányok részeként és vevői értékelésekkel). Harmadik féltől is kaphatunk személyes adatokat, például hitelügynökségektől és pénzforgalmi szolgáltatóktól.

2. Mire használja a Zalando az adataimat?

A Zalando a vevők adatait az összes vonatkozó adatvédelmi törvény betartásával kezeli. Ennek során természetesen betartjuk a személyes adatok feldolgozására vonatkozó adatvédelmi jogszabályokat. Ezért a vevők adatait kizárólag a jelen adatvédelmi nyilatkozatban ismertetett vagy az adatrögzítéskor közölt célból kezeljük. Ilyen a vásárlások feldolgozása és a szolgáltatások rendelkezésre bocsátása, testreszabása és fejlesztése, ill. biztonsága. Ezenkívül a vevők adatait a szigorú német és európai adatvédelmi jogszabályok keretein belül más célokra is felhasználjuk, például termékfejlesztésre, tudományos kutatásra (különösen a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a Deep Learning területén), ill. piackutatásra, az üzleti folyamatok optimalizálására, szolgáltatásaink igényalapú kialakítására és a személyre szabott reklámozásra.

3. Személyre szabott szolgáltatások

A személyre szabott funkciók és szolgáltatások fejlesztése és biztosítása a legfontosabb feladat. Személyre szabott vásárlási élményt és a vevő egyéni érdeklődési köréhez igazított ajánlatot kínálunk a vevőknek, függetlenül a helytől, az időponttól és az általa használt eszköztől. A vevő adatainak a szolgáltatások személyre szabása érdekében való feldolgozása ezért a Zalando szolgáltatásának szerves részét képezi.

4. Információk weboldalakról és alkalmazásokról

A vevő adatait a Zalando weboldalainak és alkalmazásainak a biztosításához használjuk. Az eszköz- és hozzáférési adatokon kívül, amelyek minden egyes alkalommal keletkeznek, amikor a vevő ezeket a szolgáltatásokat használja, a feldolgozott adatok típusa és a feldolgozás célja alapvetően attól függ, hogy a vevő hogyan használja a szolgáltatások révén nyújtott funkciókat és szolgáltatásokat. Ezenkívül a szolgáltatások igénybevételekor keletkezett adatokat arra szoktuk használni, hogy kitapasztaljuk, hogyan használják a vevők online ajánlatunkat. Ezeket az információkat többek között a személyes vásárlási lehetőségek kialakításához, a szolgáltatások fejlesztéséhez és a személyre szabott hirdetésekhez használjuk fel.

5. Tudnivalók a közösségi média rajongói oldalakkal kapcsolatban

A Zalando közösségimédia-profilokat tart fenn a Facebook és az Instagram közösségi hálózatokon (ezek az ún. rajongói oldalak). Rendszeresen közzéteszünk és megosztunk tartalmakat, ajánlatokat és termékajánlásokat ezeken a rajongói oldalakon. A közösségi hálózatok üzemeltetői a rajongói oldalakon (ill. más Facebook- vagy Instagram-oldalon) elvégzett minden interakcióban rögzítik a látogatók felhasználói viselkedést cookie-k és hasonló technológiák segítségével. A rajongói oldal üzemeltetői általános statisztikákat kapnak a rajongói oldal közönségének érdeklődési köréről és demográfiai jellemzőiről (például kor, nem, régió). Ha a vevő közösségi hálózatokat használ, a közösségi hálózatokban történő adatkezelés típusát, terjedelmét és céljait elsősorban a közösségi hálózatok üzemeltetői határozzák meg.

6. Hírlevél

Különböző hírlevél-szolgáltatásokat kínálunk, az alábbi tartalommal:

  • inspiráló tartalom, pl. aktuális információk márkákról, trendekről, ajánlatokról, eladásokról, kategóriákról;
  • emlékeztetők, pl. ha csökkent a kívánságlistán szereplő termék ára, ha a kosarában termékeket felejtett, vagy ha méretemlékeztetőt kért;
  • felmérések, például annak kiderítésére, hogy tetszett-e a megvásárolt termék;
  • személyre szabott cikkajánlások, ha korábbi megrendelései és böngészési szokásai alapján feltételezzük, hogy ezek érdekelhetik az illetőt;
  • frissítések influenszerektől és márkáktól, akiket követhet az oldalainkon.

Ha feliratkozott hírlevélre, a fent leírt hírlevél-szolgáltatások egy része (a feliratkozás terjedelmétől függően) elérhető lesz az ön számára. Ezenkívül vannak olyan szolgáltatásspecifikus hírlevelek, amelyek szerves részét képezik egy adott szolgáltatásnak.

Például a Zalando Lounge hírlevelet csak a Zalando Lounge vásárlási klubtagok kapják meg. A Zalando Lounge hírlevélre azért van szükség, hogy tájékoztatni tudjuk a feliratkozókat az aktuális, csak rövid ideig érvényes ajánlatokról, és hogy kihasználhassák a Shopping Club előnyeit.

7. Egyedi termékajánlások e-mailben és push-szolgáltatással

Szolgáltatásaink részeként az adott vevő érdeklődési körén alapuló információkat és ajánlatokat mutatunk be a Zalandótól. A vevőink korlátozott számban kaphatnak tőlünk termékajánlásokat, felméréseket, valamint termékértékelésre vonatkozó felkéréseket, még akkor is, ha nem iratkoztak fel a hírlevélre. Az egyedi termékajánlatok kiválasztásakor a törvényi előírásoknak megfelelően az adott személy korábbi megrendeléseiből származó adatokat használjuk fel.

8. Utalványok

A Zalando-utalványok megrendelésének részeként megadott adatokat a megrendelés ellenőrzésére és feldolgozására, valamint az utalvány elküldésére és beváltására használjuk. Ez magába foglalja az utalvány használatával kapcsolatos adatok naplózását és feldolgozását is, különösen a csalás megelőzése érdekében.

9. Hogyan használja a Zalando a hirdetésekhez a személyes adataimat?

Mi és hirdetési partnereink a vevők adatait személyre szabott hirdetésekhez használjuk, amelyeket a Zalando szolgáltatásaiban, valamint más szolgáltatók weboldalain és alkalmazásaiban jelenítünk meg az adott személynek. Mi és hirdetési partnereink erre a célra a szokásos internetes technológiákat használjuk. Ez lehetővé teszi számunkra célzott hirdetést, vagyis csak olyan hirdetéseket és ajánlatokat mutatunk az egyes vevőknek, amelyek vélhetően érdekesek az illető számára. Ez lehetővé teszi, hogy jobban kielégítsük a felhasználók személyre szabás iránti igényeit és az új termékek felfedezésével kapcsolatos kíváncsiságát, és hogy minél inkább személyre szabott vásárlási élményt nyújtva hosszú távon fenntartsuk vevőink érdeklődését a szolgáltatásaink iránt.

Felhívjuk figyelmét, hogy a 2021. június 10. után kiadott Zalando iOS alkalmazások már nem osztanak meg adatokat harmadik felekkel marketing célokra. Abban az esetben, ha egy adott iOS-alkalmazás még mindig olyan funkciókat kínál, amelyek marketingcélú adatmegosztással járnak egy harmadik fél számára, az Ön adatait csak akkor osztjuk meg, ha Ön az iOS nyomkövetésre vonatkozó kérésre a „beleegyezés” gombra kattint.

10. Kinek lesznek továbbítva az adataim?

A Zalando csak akkor adja tovább az adatait, ha ezt a német vagy az európai adatvédelmi törvények megengedik. Különösen szorosan együttműködünk egyes szolgáltatókkal, például a vevőszolgálat területén (pl. forródrót-szolgáltatók), műszaki szolgáltatókkal (pl. adatközpontok üzemeltetése) vagy logisztikai vállalatokkal (pl. kézbesítők, mint a DHL). Ezek a szolgáltatók csak különleges feltételek mellett dolgozhatják fel a vevők adatait a nevünkben. Ha rendelésfeldolgozóként vesszük igénybe őket, a szolgáltatók csak olyan mértékben és ideig kapnak hozzáférést a vevők adataihoz, amennyire és ameddig az az adott szolgáltatás nyújtásához szükséges. Ha valaki egy Zalando-partnertől vásárol, akkor egyes vásárlási adatokat továbbítunk ennek a partnernek (pl. a vevő nevét és szállítási címét), hogy a Zalando-partner ki tudja szállítani az illető vevőnek a megrendelt árut.

11. Milyen adatvédelmi jogaim vannak?

A vevőt az alábbi törvényes adatvédelmi jogok illetik meg a vonatkozó jogi feltételek szerint: adathozzáférési jog (általános adatvédelmi rendelet 15. cikk), törléshez való jog (általános adatvédelmi rendelet 17. cikk), helyesbítéshez való jog (általános adatvédelmi rendelet 16. cikk), adatkezelés korlátozásához való jog (általános adatvédelmi rendelet 18. cikk), adathordozhatósághoz való jog (általános adatvédelmi rendelet 20. cikk), adatvédelmi felügyeleti hatóságnál történő panasztételhez való jog (általános adatvédelmi rendelet 77. cikk), hozzájárulás visszavonásához való jog (általános adatvédelmi rendelet 7. cikk (3) bekezdés) és egyes adatkezelési intézkedések elleni kifogásoláshoz való jog (általános adatvédelmi rendelet 21. cikk). Ha szeretne élni adatvédelmi jogaival, akkor bármikor fordulhat a adatvedelem@zalando.hucímen az adatvédelmi csapatunkhoz. Lásd bővebben: Kapcsolattartó c. szakasz.

12. Mikor törlik az adataimat?

Személyes adatait addig őrizzük meg, ameddig az a jelen adatvédelmi szabályzatban meghatározott célokból szükséges, különösen szerződéses és jogi kötelezettségeink teljesítéséhez. Személyes adatait más célokra is megőrizhetjük, ha, ill. ameddig a törvény megengedi, hogy bizonyos célokra – többek között jogi igények védelme érdekében – továbbra is megőrizzük őket.

13. Hogyan védi a Zalando az adatokat?

A személyes adatokat titkosítással, biztonságos módon továbbítjuk. Ez vonatkozik a megrendelésére és a vevői bejelentkezésre is. Ehhez az SSL (Secure Socket Layer) kódolási rendszert használjuk. Továbbá weboldalainkat és egyéb rendszereinket technikai és szervezési intézkedésekkel biztosítjuk a vevők adatainak illetéktelen személyek általi elvesztése, megsemmisítése, hozzáférése, módosítása vagy terjesztése ellen.

14. A jelen adatvédelmi szabályzat módosítása

Mivel folyamatosan fejlesztjük weboldalainkat és alkalmazásainkat, és új technológiákat vezetünk be a szolgáltatásaink folyamatos javítása érdekében, esetenként szükségessé válhat az adatvédelmi nyilatkozat módosítása. Ezért javasoljuk, hogy időről időre olvassa el újra ezt az adatvédelmi szabályzatot.

15. Kapcsolattartó

Az adatvédelemmel kapcsolatos általános kérdésekkel, valamint jogai érvényesítésével kapcsolatban bármikor kapcsolatba léphet adatvédelmi csapatunkkal a adatvedelem@zalando.hu címen.

16. Szolgáltatásspecifikus adatok

Az adatfeldolgozás szolgáltatásonként eltérő lehet. Alább kifejtjük, hogy milyen szolgáltatásspecifikus eltérések fordulnak elő.

17. Országspecifikus információk

Az adatfeldolgozás országonként eltérő lehet. Alább kifejtjük, hogy milyen országspecifikus eltérések fordulnak elő.

18. Tudnivalók a cookie-kkal kapcsolatban

Itt megtudhatja, hogy milyen sütiket használunk. Kattintson ide a használt sütik áttekintéséhez.